Cykl fotografii Michała Jędrzejowskiego w ramach projektu „Tam stała synagoga. Opowieści o żydowskich Katowicach”

opublikowano: 14/11/2020

Jak fotografia opowiada o wielokulturowej, zatartej przeszłości miasta? Z żydowskim dziedzictwem Katowic zmierzył się fotograf Michał Jędrzejowski zaproszony do projektu „Tam stała synagoga. Opowieści o żydowskich Katowicach”. W ramach działania opracowaliśmy 15 opowieści o ludziach, miejscach i zdarzeniach, które przywołują żydowskie korzenie miasta. Każdą historię ilustruje jedno współczesne zdjęcie przedstawiające miejsce związane bezpośrednio lub symbolicznie z daną opowieścią. Powstała także mapa z audioprzewodnikiem dostępna w aplikacji IZI.TRAVEL.

Więcej o projekcie znajdziecie TUTAJ.
Cały cykl prezentujemy w zakładce POZNAJ ARTYSTĘ.

Michał Jędrzejowski

Urodzony w 1983 roku w Katowicach. Ukończył Organizację Produkcji Filmowej i Telewizyjnej na WRiTv Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.  Studiował w Instytucie Twórczej Fotografii w Opawie. Obecnie związany z Pracownią Fotografii Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach.

Stypendysta Marszałka Województwa Śląskiego w Dziedzinie Kultury za rok 2012. W swoich realizacjach skupia się głównie na szeroko pojętym dokumencie fotograficznym. Brał udział w licznych wystawach indywidualnych i grupowych (m.in. w ramach Miesiąca Fotografii w Krakowie, Opolskiego Festiwalu Fotografii). Laureat nagród fotograficznych Newsweek Newsreportaż, Śląska Fotografia Prasowa. Wraz z Tomkiem Liboską otrzymał I nagrodę w konkursie Grand Press Photo. Publikował w takich tytułach jak Architektura & Biznes, Polityka, Architektura, Vice Magazine.

Wspólnie z Tomkiem Liboską współtworzył cykl spotkań z fotografami „Poza Kadrem”.