Jak dziś wyglądają żydowskie korzenie miasta Katowice?

opublikowano: 13/10/2020

Ślady obecności Żydów w Katowicach są dziś niemal zatarte. Ci, którzy 150 lat temu współtworzyli to miasto, są praktycznie nieobecni w lokalnej świadomości. Tu stała synagoga z mykwą, tam mieszkał Ignatz Grünfeld, zasłużony budowniczy miasta, tam stał największy na Górnym Śląsku młyn parowy, a tuż obok Fabryka Mydła.

W ramach projektu „Tam stała synagoga. Opowieści o żydowskich Katowicach” odbędą się dwa wydarzenia, na oba obowiązują zapisy:
>> warsztaty3f@gmail.com.

22 października, czwartek, g. 18.00
Kawiarnia Fotograficzna, ul. Teatralna 4, Katowice

O żydowskich korzeniach miasta opowiedzą Anna Adamkiewicz, kuratorka projektu „Tam stała synagoga. Opowieści o żydowskich Katowicach”, dr Zofia Kusztal, judaistka, historyczka i szefowa Archiwum Miejskiego w Katowicach oraz Michał Jędrzejowski, fotograf, którego zdjęcia dokumentują miejsca związane z żydowskim dziedzictwem miasta.

25 października, niedziela, g. 11.00

Chcących zlokalizować opowiedziane historie w topografii miasta zapraszamy na spacer miejski, który poprowadzi dr Zofia Kusztal.

fot. Michał Jędrzejowski | plac Wielkiej Synagogi w Katowicach

Żydzi byli w Katowicach rozwiniętą i prężnie działającą społecznością, mieli swoje organizacje i stowarzyszenia, szkołę, przedszkole, kuchnię społeczną serwującą darmowe posiłki dla uboższych, lożę wolnomularską „Concordia”, towarzystwo gimnastyczne, własną gazetę, chór działający przy synagodze. Prowadzili tu pełnowymiarowe życie i byli częścią tego miasta, przyczyniając się do jego rozwoju. Wobec ogromu strat wojennych do dziś z tej kultury zachowało się niewiele. Widocznym i materialnym śladem obecności Żydów w tkance miasta pozostał właściwie tylko zabytkowy, nadgryziony zębem czasu cmentarz przy ulicy Kozielskiej. Warto o tym dziedzictwie rozmawiać i zadbać o jego materialne zachowanie, aby ten dawny świat nie odszedł zupełnie w niepamięć.

Do końca października powstanie także mapa online do samodzielnego zwiedzania, która wraz z cyklem fotografii zostanie opublikowana na stronie Fundacji dla Filmu i Fotografii odpowiedzialnej za realizację projektu. Działanie dofinansowano ze środków Stowarzyszenia Żydowski Instytut Historyczny w Polsce.