Jesienna edycja festiwalu Art Bibuła Online!

opublikowano: 05/11/2021

Już 8 listopada na stronie targizinow.pl rozpocznie się wyjątkowy festiwal, na którym swoje prace wystawi ponad 60 artystów. To niezwykła okazja aby poznać, a także zakupić unikatowe drukowane dzieła. W edycji online będziemy mieli okazję zaopatrzyć się nie tylko w książki. Na targach znajdą coś dla siebie miłośnicy ilustracji, komiksów, zinów, plakatów a także fotografii! Festiwal stanie się też okazją do wirtualnych spotkań, premier i rozmów na żywo z artystami.

Jest to już  2. edycja festiwalu Art Bibuła czyli opowieści o miłości do papieru. Tym razem odbędzie się całkowicie online! Jesienne, festiwalowe wieczory będą okazją do poznania praktyk twórczych i najnowszych prac kolektywów i artystów tworzących w medium druku. W ramach wydarzenia organizatorzy zaplanowali cykl spotkań z artystami.

W czwartkowy wieczór (11.11) poznamy tajniki sztuki graficznej w rozmowie z Michałem Chojeckim, założycielem legendarnej Oficyny Peryferie oraz zaglądając do pracowni ilustratorki Alicji Jakimów prowadzącej działalność artystyczną pod szyldem Alalea.
Oficyna Peryferie to pracownia i wydawnictwo publikujące grafiki, ziny i książki artystyczne.
Alalea przemyca grafikę artystyczną do świata dzieci i dorosłych. Inspiracje czerpie z otaczającej natury, zwierząt oraz dziecięcej krainy.

Piątkowy wieczór (12.11) dedykowany będzie fotografii. O tym jak działa, publikuje i jak postępuje jego kolekcjonerska pasja zbierania zinów i książek fotograficznych opowie Krzysztof Orłowski z Zinteki. Natomiast o pomysłach na ożywienie archiwów dowiemy się w relacji prosto z pracowni Fundacji Archeologii Fotografii.
Zinteka jest wydawnictwem i biblioteką zinów założoną przez Krzyśka Orłowskiego.
Fundacja Archeologia Fotografii od 2008 roku zajmuje się opracowywaniem oraz ochroną archiwów polskich fotografów i fotografek, wydaje także albumy i książki fotograficzne.

Wydarzeniem, którego nie można przegapić jest sobotnie (13.11) spotkanie z Małgorzatą Mycek – współzałożycielką Wydawnictwa Bomba, które komentuje współczesność drukowanymi zinami.
Wydawnictwo Bomba jest oddolną inicjatywą Małgorzaty Mycek i Niny Budzyńskiej. Zajmuje się wydawaniem zinów i książek artystycznych.

Podczas festiwalu odbędzie się premiera najnowszego zina Pauliny Korobkiewicz oraz Jacka Martyna Richardsona pt. Synergia. Ta publikacja to efekt współpracy pomiędzy fotografką Pauliną Korobkiewicz i malarzem Jackiem Martynem Richardson. Zine łączy w sobie unikatowe odbitki wykonane przy użyciu farby w sprayu oraz zdjęcia procesu ich powstawania, wszystko  w scenerii Suwalszczyzny, gdzie dorastała Paulina.

Festiwal otwarty będzie od 8 do 14 listopada, a wśród wystawców znaleźli się twórcy i kolektywy na które z pewnością należy mieć oko!