Opowieść 6 | Jacob Cohn

opublikowano: 06/11/2020

Pierwszym katowickim rabinem, który służył wspólnocie blisko pół wieku, był dr Jacob Cohn. Był bardzo szanowanym obywatelem młodego miasta. Urodził się w 1843 roku w Hamburgu-Altonie w domu kupca Arona Cohna i Sophie z domu Weinstein. Tam pobierał nauki u miejscowego rabina Jacoba Ettlingera, jednego z liderów nurtu współczesnej ortodoksji w judaizmie. W latach 1864-70 kształcił się w berlińskim Żydowskim Seminarium Teologicznym, a w 1867 roku obronił doktorat w Halle.

Ernestine (Tina) Cohn, z domu Goldstein, żona rabina dr. Jacoba Cohna

Po przyjeździe do Katowic szybko zaczął odgrywać ważną rolę w lokalnej żydowskiej społeczności, tak iż został wybrany w 1871 roku na pierwszego rabina dopiero co zawiązanej gminy. Tutaj ożenił się w maju 1873 roku z katowiczanką, Ernestine (Tiną) Goldstein, córką cieszącego się poważaniem, zamożnego kupca Salomona Goldsteina oraz Racheli z domu Sachs. Doczekali się co najmniej sześciorga dzieci: Martina (późniejszy lekarz internista praktykujący w Katowicach), Paula (katowicki księgowy), Selmy, Gertrud, Alfreda oraz Fritza Salomona. Tina Cohn zmarła w wieku zaledwie 43 lat, rabin przez kolejnych 20 lat, aż do śmierci, pozostał wdowcem.

Gmina w czasie rabinatu dr. Cohna przeżywała dynamiczny rozwój – nie tylko stabilizowała swoją pozycję na tle społeczności żydowskich innych górnośląskich miast, ale zyskiwała pośród nich wiodącą pozycję. Rabin Cohn założył Górnośląski Związek Rabinacki, któremu przewodniczył szereg lat, zasiadał w kuratorium Berlińskiego Seminarium Rabinackiego i uczestniczył w powołaniu Stowarzyszenia Tradycyjnych Rabinów Niemieckich w Berlinie, przyczynił się także do powstania wielu innych stowarzyszeń w Katowicach. Był członkiem komisji komunalnej ds. ubóstwa oraz przewodniczącym stowarzyszenia ochrony zwierząt. Działalność społeczna i stowarzyszeniowa rabina Cohna jest udokumentowana w 37 tomach akt, które znajdują się obecnie w Berlinie w Centrum Judaicum.

Rabin dr Jacob Cohn w swoim katowickim mieszkaniu

Rabin Cohn angażował się także na polu edukacji. Nauczał religii judaistycznej w Gimnazjum Miejskim, Miejskiej Wyższej Szkole Żeńskiej i Seminarium Nauczycielskim, z jego inicjatywy powstała w 1876 roku Prywatna Szkoła Żydowska, którą kierował.

Wszystko wskazuje na to, że rabin Cohn spośród trzech prądów występujących wówczas w judaizmie – ortodoksyjny, konserwatywny, reformowany – reprezentował światopoglądowo nurt konserwatywny. Świadczy o tym zarówno wykształcenie rabiniczne, jakie otrzymał, jak i działalność stowarzyszeniowa. Co ciekawe, dr Jacob Cohn uczestniczył też w powołaniu działającej do dziś partii politycznej Agudat Israel, którą utworzono podczas konferencji zorganizowanej w maju 1912 roku w Katowicach. Organizacja powstała z inicjatywy neoortodoksyjnych niemieckich Żydów, którzy odeszli z ruchu syjonistycznego. Propagowali oni wzmacnianie i szerzenie religii judaistycznej, a także obronę praw obywatelskich, zajmowali się również filantropią. Początkowo ruch ten zajmował stanowisko niechętne syjonizmowi, ale z czasem poglądy te ewoluowały. Od lat 50. XX wieku znaczącą postacią w tym ruchu był rabin Chaskel Besser, o którym także opowiadamy w projekcie „Tam stała synagoga. Opowieści o żydowskich Katowicach”.

Osobie dr. Cohna zawdzięczamy publikację pt. „Historia gminy synagogalnej w Katowicach na Górnym Śląsku” (oryg. tytuł: „Geschichte der Synagogen Gemeinde Kattowitz OS”), wydaną z okazji otwarcia Wielkiej Synagogi w 1900 roku. Z tego opracowania dowiadujemy się, jak przebiegał rozwój społeczności żydowskiej na przestrzeni pierwszych kilkudziesięciu lat od dotarcia do miasta. Był to rodzaj kroniki, w której autor poświęcił dużo miejsca synagodze, szkolnictwu i działającym przy gminie organizacjom.

Rabin Jacob Cohn był bardzo szanowanym i znanym obywatelem miasta, na jego pogrzeb w 1916 roku przyszły do synagogi tłumy ludzi, w tym duchowni innych wyznań, oficjele i notable, ludzie różnych stanów i majętności. Został pochowany obok żony na cmentarzu przy ulicy Kozielskiej w Katowicach.

Nekrolog rabina dr. Jacoba Cohna w lokalnej gazecie wydawanej przez gminę żydowską

Nagrobki Państwa Cohnów na katowickim kirkucie przy ul. Kozielskiej 16 (fot. Anna Adamkiewicz)

Tłumaczenie nekrologu:

Dnia 23. kwietnia naszego najukochańszego ojca, naszego kochanego brata i szwagra
Pana rabina dra Jakoba Cohna, Katowice
w 73. roku życia, po długiej, bolesnej, znoszonej z pokorą chorobie zabrała łagodna śmierć.
Z ubolewaniem zawiadamiają o tym
Gliwice, Charlottenburg, Katowice, Hamburg, Altonę
w imieniu pogrążonej w żałobie rodziny
Paul Cohn z małżonką, z domu Bloch
Radca prawny Kochman z małżonką, z domu Cohn
Profesor szkoły średniej dr Altmann z małżonką, z domu Cohn
Fritz Cohn, Erna Weichmann.
Pogrzeb odbędzie się w środę, 26. kwietnia o godz. 3.00 po południu, kondukt wyruszy z domu żałoby przy ul. Grundmanna 36a.
Od datków na wieniec prosimy łaskawie odstąpić.

(tłum. Izabela Hajduk)

„Tam stała synagoga. Opowieści o żydowskich Katowicach”
Zdjęcie ilustrujące historię przedstawia widok na katowicką kamienicę przy ulicy Warszawskiej 34, gdzie rabin mieszkał (zgodnie z informacją z Księgi Adresowej Katowic z 1894 roku, inne źródła podają jeszcze adres przy ulicy Warszawskiej 36).