Tam stała synagoga | o projekcie

opublikowano: 09/11/2020
Wielka Synagoga w Katowicach

Ślady obecności Żydów w Katowicach są dziś niemal zatarte. Ci, którzy 150 lat temu współtworzyli to miasto, są praktycznie nieobecni w lokalnej świadomości. Tu stała synagoga z mykwą, tam mieszkał Ignatz Grünfeld, zasłużony budowniczy miasta, tam stał największy na Górnym Śląsku młyn parowy, a tuż obok Fabryka Mydła. W ramach projektu „Tam stała synagoga. Opowieści o żydowskich Katowicach” opracowaliśmy 15 opowieści o ludziach, miejscach i zdarzeniach, które przywołują żydowskie korzenie miasta. Każdą opowieść zilustrował jednym współczesnym zdjęciem fotograf Michał Jędrzejowski – zdjęcia przedstawiają miejsca związane z opowiadanymi historiami. Powstała także mapa z audioprzewodnikiem, która dostępna jest online oraz w bezpłatnej aplikacji izi.TRAVEL. Zachęcamy do zaplanowania wycieczki i wysłuchania opowieści w czasie indywidualnego zwiedzania. Historii można także odsłuchać na kanale You Tube. Wszystkie historie udostępniamy ponadto w formie e-publikacji do pobrania.

fot. Michał Jędrzejowski - plac Wielkiej Synagogi

fot. Michał Jędrzejowski

Cały cykl fotograficzny można zobaczyć TUTAJ.

Mapa z audioprzewodnikiem w aplikacji izi.TRAVEL.

Opowieści do wysłuchania na kanale YouTube.

Publikacja do pobrania:  bit.ly/tamstalasynagoga_epub.