Anna Bedyńska, „White Power” – zapowiedź wystawy

opublikowano: 19/01/2015

„Ja chciałabym pokazać prawdziwe, szczere piękno!” – deklaruje fotografka Anna Bedyńska w odniesieniu do cyklu zdjęć „White Power”, który już od 25 lutego będzie można oglądać w Centrum Kultury Katowice w Galerii 5. Portrety przedstawiają osoby cierpiące na albinizm, chorobę genetyczną której znakiem są między innymi bardzo jasne włosy i oczy oraz nadwrażliwa skóra. Anna Bedyńska stworzyła cykl zdjęć, w którym pragnie podkreślić specyficzną urodę modeli, pozostających na co dzień w ukryciu. Portretowane osoby pozują w jasnych, najczęściej białych strojach, w ascetycznych, wypełnionych światłem przestrzeniach pozbawionych dekoracji. W efekcie widz patrzy na niemal eteryczne postaci ujęte z bliska. Modele wzbudzają zachwyt, ciekawość, intrygują – widz nie czuje lęku przed obcym, nie postrzega portretowanych jako chorych i odmiennych. Praca nad fotografiami nie była łatwa, ponieważ trudno w dotrzeć do chorych na albinizm, którzy nie są w żaden sposób stowarzyszeni w Polsce. Za zdjęcie „Zuzia” artystka otrzymała nagrodę World Press Photo 2013 w kategorii Portret Inscenizowany.

zuzia copy

Bedyńskiej bliska jest szczególnie domena reportażu społecznego, w którym artystka wielokrotnie porusza tematy tabu. Znane są cykle jej zdjęć, takie jak „Rodzić po ludzku”, „Umierać po ludzku” czy „Z dzieckiem pod biurkiem”. Fotografka jest laureatką między innymi Dorocznej Nagrody Ministra Kultury oraz Grand Press Photo 2005. Obecnie mieszka i tworzy w Moskwie.

Fundacja dla Filmu i Fotografii jest współorganizatorem wystawy „White Power”. Eskpozycja trwa od 25 lutego do 22 marca.  Wernisaż odbędzie się 25. 02. o godzinie 18.00 w Galerii 5.

galeria5galeria5CKK_logo_refreshgaleria5

galeria5