Spotkanie wokół fotografii Bronisława Arciszewskiego

opublikowano: 10/04/2016

hf pbp - logo21.04.2016 (czwartek), godz. 17:00  |  Galeria Katowice
// Herbata i Fotografia // + // Papier bije piksele vol. 7 //

Na spotkaniu będzie można zobaczyć niezwykły świat fotografii Bronisława Arciszewskiego (1885-1964), będzińskiego mistrza dawnej fotografii. Zdjęcia pochodzą ze zbioru Muzeum Zagłębia w Będzinie, które jest w posiadaniu ponad 1300 szklanych negatywów wykonanych przez fotografa. Gościem specjalnym spotkania będzie profesor Jakub Byrczek, który od lat stara się o wydanie albumowej publikacji z wybranych zdjęć Arciszewskiego.

Będzie to już 7 spotkanie z cyklu Papier bije piksele, który organizuje Fundacja dla Filmu i Fotografii. Tym razem spotkanie będzie miało nieco inną, szerszą formułą – za sprawą połączenia z cyklem Herbata i Fotografia, realizowanym w śląskim okręgu ZPAF przez Krzysztofa Szlapę i Kamila Myszkowskiego. Spotkanie rozpoczniemy od zobaczenia wystawy Marcina Górskiego „nie-miejsca” w siedzibie ZPAF – w Galerii Katowice.

Wstęp wolny.

*** O projekcie Papier bije piksele ***
Zdążyliśmy już przywyknąć do tego, że fotografie oglądamy przede wszystkim w internecie. Głównych przyczyn tego stanu rzeczy upatrywać można w łatwości dostępu do zasobów sieci oraz wysokich cenach albumów fotograficznych. Niemal każdy zgodzi się jednak z tym, że internetowe medium, odzierając zdjęcia z materialności, zmienia także sposób ich odbioru. Obrazy na ekranach komputerów wyświetlane są najczęściej w towarzystwie reklam i odnośników, docierają do nas w cyfrowym szumie i pośpiechu. I tak zrodziła się idea cyklicznych spotkań skupionych wokół albumów i wydawnictw fotograficznych.

*** O projekcie Herbata i Fotografia ***
Jest to cykl spotkań w siedzibie Związku Polskich Artystów Fotografików Okręgu Śląskiego. Pierwotnie spotkania prowadzone były w latach 2013 – 2014, jednak ze względu na remont Galerii Katowice, musiały zostać zawieszone. Spotkania mają charakter regularny i odbywają się w trzeci czwartek miesiąca, przy herbacie. Podczas spotkań rozmawiamy o fotografii, dzielimy się ciekawymi informacjami, komentujemy aktualne wydarzenia, pokazujemy fotografie, inspirujemy się nawzajem!

Miejsce:
Galeria Katowice (Katowice, ul. św. Jana 10 – II piętro)
Kontakt: www.fundacja3f.org / kontakt@fundacja3f.org
Link do wydarzenia na FB